E-Förslag

Hyggesfritt kontinuitetsskogsbruk

Status
Utreds

Beskrivning
Detta är ett svar på mitt tidigare förslag som avvisades. Eftersom jag inte kunde svara på så gör jag ett nytt försök.

Då medborgarförslag är ett ytterst viktigt verktyg för att vi ska ha ett samhälle där vi invånare i Luleå kommun ska kunna delta i den demokratiska processen och förhoppningsvis stödja vår kommun i även de globala miljö- och klimatfrågorna så vill jag förtydliga anledningen till detta medborgarförslag.

EU-kommissionen förkastar i sin nya skogsstrategi kalhyggen och ville initialt att kalhygge som metod helt borde stoppas. Men efter hårda påtryckningar från bland annat Sveriges regering har formuleringen nu ändrats till att kalhyggen endast bör användas i ?välgrundade fall?.

Min åsikt, som även har stöd i oberoende forskning, är att kalhygge som metod inte är lämplig i förhållande till vår mark, biologi och skogshistorik. Denna åsikt kan också sägas få stöd i Länsstyrelsens senaste uppföljning av miljömålen. I senaste RÅU-2020 bedöms miljön i Norrbottens län som ?kritisk? med fem av sju miljömål som utvecklas i negativ utsträckning:
Nedan det fjällnära området är situationen betydligt besvärligare i Norrbottens län. Arealerna frivilligt och formellt sparad skog är för låga och för fragmenterade för att skogens biologiska mångfald ska kunna säkras. Dessutom avverkas skogar med höga naturvärden, vilket försämrar sambandet i landskapet. Miljöhänsynen behöver stärkas och landskapsperspektivet lyftas fram.
"Enligt rödlistan för 2020 finns i Norrbottens län 334 hotade arter med skogen som viktig livsmiljö. Värdefulla habitat minskar och antalet rödlistade och hotade arter ökar. I norra Sverige är det skogsavverkning som är den avsevärt största påverkansfaktorn på rödlistade arter.
Statistik från åren 2014?2017 visar att skogsbruket tagit bra hänsyn till hänsynskrävande biotoper i 54 procent av fallen.
Utvecklingen är negativ, det finns starka drivkrafter för en fortsatt utveckling mot ett än mer intensivt nyttjande av mark och vatten och ytterligare fragmentering av landskapet."

I en nyligen genomförd opinionsmätning vill 51.5% av svenskarna skärpa lagstiftningen för skogsbruket och 46.6% förbjuda kalhyggen (endast en fjärdedel tyckte det var ett dåligt förslag att förbjuda kalhyggen). Flera kommuner har redan övergått till att bruka sin skog utan kalhyggen och visar därmed att det är möjligt på hela sin skogsmark, bl.a. Falun, Norrköping och Göteborg. Dessa kommuner har samma ekonomiska krav på sitt skogsbruk som Luleå, dvs att intäkterna ska täcka kostnaderna för kommunens samlade skogsskötsel, även inom stadsplanelagt område.

Vi föreslår därför att Luleå kommun beslutar om en skogspolicy och utarbetar en skogsbruksplan som baseras på hyggesfritt kontinuitetsskogsbruk för hela sin skogsbruksmark.

Att stoppa detta förslag från att ens publiceras ser jag därför som både odemokratiskt och miljöskadligt. Jag begär därför att ni omprövar ert beslut och publicerar vårt förslag för ett grönare och hållbarare Luleå. Det skulle kunna bli startskottet för att placera kommunen i framkant när det gäller hållbarhet och göra våra skogar bättre rustade för framtiden.

Med vänliga hälsningar,
Lotta Lindgren