Bli god man/förvaltare

Den här tjänsten kräver inloggning
LÄS MER

Om du är intresserad av att bli god man eller förvaltare måste du lämna in en intresseanmälan för att överförmyndarnämnden ska kunna lämplighetspröva dig och sedan föreslå dig som ställföreträdare till någon som är i behov av god man eller förvaltare.

Du lämnar in din intresseanmälan genom e-tjänsten. Du kan även välja att skicka in din intresseanmälan genom att ladda ner, fylla i och skicka in blanketten Intresseanmälan här till höger. Använd knappen Hämta blankett.

För att kunna bli god man eller förvaltare ska du, enligt bestämmelserna i föräldrabalken, vara rättrådig, erfaren och i övrigt lämplig. Detta innebär att överförmyndarnämnden kontrollerar så att du inte förekommer i brottsregistret eller i Kronofogdens register. Utöver detta ska du ha god kännedom om hur det svenska samhället fungerar, till exempel vart medborgare vänder sig för att ansöka om olika insatser, bidrag eller stöd.

Du behöver även lämna in ett lämplighetsintyg. Lämplighetsintyget ska skrivas under av två ojäviga personer. Lämplighetsintyget kan laddas ner och skrivas ut via knappen Hämta blankett här till höger, men du har även möjlighet att välja digital signering av ditt lämplighetsintyg när du skapar din ansökan i denna e-tjänst. Du behöver då ange e-postadress och mobilnummer till två ojäviga personer, som kommer att få intyga din lämplighet genom att signera din intresseanmälan med sin e-legitimation.

När vi mottagit din intresseanmälan kommer vi genomföra ett personligt möte med dig.

Observera att detta är en generell intresseanmälan för att bli god man/förvaltare i Luleå kommun. Läs mer nedan om du vill bli god man åt en specifik person.

God man åt en specifik person

Om du vill bli god man åt en specifik person måste vi först få in en ansökan om god man/förvaltare för den person det gäller. Ansökan kan göras av personen själv eller av dig som nära anhörig. I ansökan finns möjlighet att lämna förslag på god man/förvaltare. E-tjänsten för ansökan om god man/förvaltare heter Behov av god man/förvaltare.

Till e-tjänst Behov av god man/förvaltare

Läs mer om god man/förvaltare på kommunens webbplats.
Under de olika rubrikerna på sidan finns information om vad ett uppdrag innebär.

Du kommer att gå igenom följande steg:

Föregående Nästa